Sunday, February 16, 2014

mana gambar kelas? intern? result?

assalamualaikum..bloggerrs
(aduii. ade ke yang baca blog dhia?)
takpe-takpe. soalannye disini, gambar yg last post kate nak update mane? hehe. i'm sorry,but i'm not uploading it. never. i've my own reason. but, i'll upload one or two photo representing the whole class.

intern? result? nak tahu, tanye direct ke dhia terus. facebook ade, twitter ade. (bajet retis youuu. tapi, bgtahu, tak bgtahu, itu belakang cerita lah)
just, for now, i'll like to thanks to my parents, brothers n sisters, all lecturers, friends, and others either directly or not directly supporting me in my studies. TQVM :)

wechat? whatsapp? line? kakao? intagram? - sorry for that. i'm currently not all those user. just for few month previously i've wechat, but since my ipong jatuh gedebuk gedebang and rosak, i can't log in to it.

InsyaAllah, i'll buy one new. tapi mmg bukan ipong la. and when i got some money laa. hihihihi.
*kau tulis ni semua mcm wasting time je dhia. hahaha*

anywayyy, i hope kita semua berada dalam kesejahteraan. sekarang ada musibah baru. kemarau. keep praying. banyakkan minum air masak and jaga kesihatan yow. fihifzillah :)

Wednesday, December 25, 2013

finalelele

assalamualaikum :)

lama dah dhia tak update entry baru. lagi lagi bila dah habis kelas e-commerce. en. hasman dah takde bagi tajuk tajuk entry untuk di post dah. jawabnye berhabuk la blog ni. hehehe
terima kasih lah en. hasman sebab banyak bagi nasihat dan tunjuk ajar untuk kami semua. :)
doakan kejayaan kami the retailerss yoww.

final dekat dah. harap soalan semua boleh dijawab dengan betul.
perasaan lama datang balik. perasaan rindu memories uitm segamat akan berulang untuk memories di uitm shah alam. untuk kawan kawan dan classmate, nice to know you all. korang memang best gile.
hope terus keep in touch and sahabat till jannah.
terima kasih untuk susah senang bersama. love all of you. especially ayu and zarina yang memang best friend dari dip and su walaupon degree baru rapat, but mcm dah lama kenal and you are d best housemate ever! hehe.
tak lupa yana. su dgn yana is my coursemate dip dulu. and degree jadi clasemate. korang mmg awesome. and buat tira, syufi, atyn wani, miera farahin, yasmin, qila, ika, atin syuhada, sab, aina, syahirah, nadia, faeza, afie, ika kecik, ika dahlan, fit, amni, hafizah, dayang,miera, and the boys, ajen, hassan, bard,  acap, afzal, amer, elwi, ikram, fadzil, ajim,. harap takde nama yang tertinggal. hope can see all of you again somewhere, somehow.

nak buat special thanks la siket. thanks housemate (ayu,zarina, su) a.k.a my bestfriend yg juga satu kelas gaduh baik gaduh. awesome!haha
thanks bard for our business group. good experiences for us. you are the best runner. haha. hujan2, pukul 1 pagi anta kuali naek moto. okey thank you.
thanks jugak kat hassan banyak kali gak la tumpang bila ade trip gerak pagi pagi and bagi pinjam keta setiap hari selasa. kancil hang is the best okey! dgn lagu2 yg aku mmg layan n dah naek hafal. haha.
and thank you yana because always study same2 mase kat kolej n birthday cupcake n cute teddy keychain. gonna miss you yana.
tq amer for the birthday choc cupcake. tq ajen n acap untuk lilin. haha.
and thank you untuk semua orang untuk susah senang kita tu mmg takkan lupa sampai bila2.
we are such a big family. sekecil mane pon memory tu, aku akan ingat sampai bila2 sebab korang semua memang awesome! love you all!

jujur, degree lagi best dari dip. kekekeke. but i love both! thanks!
Goodluck for our final exam. :)

wuhuuuu. nak nangisss

dhia akan upload gambar kat tab encik nikon. :)

Thursday, November 7, 2013

Salam Maal HIjrah 1435H

assalamualaikum pada semua blogger dan pembaca pembaca.

First of all dhia nak ucapkan selamat menyambut awal muharam. SALAM MAAL HIJRAH 1435 hijrah. masa bergerak laju. tup tup tap! haaa tahun hijri baru sudaa.

tahun sudah berhijrah. manusia juga perlu berhijrah. rasanye semua orang pon tahu maksud hijrah tu apa dari segi bahasa dan istilah nya sendiri kan. sejarah sejarah yang berlaku juga. kita perlu mendalami segala pengertian tu. boleh google, boleh cari buku.
Tapiii, maksud penghijrahan dalam diri kita sendiri mungkin berbeza, tapi yang pasti semuanya mestilah ke arah kebaikan, penambah baikkan. betol tak kawan kawan??

jadi, harini dhia nak kongsikan apa pengertian hijrah pada diri dhia sendiri.

Alhamdulillah, dhia dilahirkan dalam keluarga yang memang menitik beratkan soal agama sampai sekarang.
Diberi pendidikan agama dari kecil sampai laa nii. kecik2 belajar mengaji pon memang dengan ayah sendiri. Menangiss bagai takyah cerita. ok, lari topik ni. kembali pada pengertian hijrah dhia sendiri.
Sebenarnya semua orang mesti rasa ingin nak jadi lebih baik dari sebelum ni.
sama macam dhia sendiri. dhia masih mencuba memperbaiki diri dari hari kehari. tahukan bahawa seorang anak adalah salah satu aset ibu dan ayah untuk ke syurga? mak ayah dhia adalah ibubapa yang sangat sempurna. Tapi sebagai anak Dhia rasa diri dhia sendiri belum cukup untuk tolong ayah ke syurga.
Hari hari, dari dulu lagi dhia selalu fikir dhia perlu lebih memperbaiki diri. Langkah langkah penghijrahan tu banyak.
Contoh penghijrahan dhia sendiri, kalau sebelum ni dhia tak suka membaca,, sekarang dhia dah ade 3,4 novel yang mempunyai pengajaran. banyak buku buku laen selain novel yang ade kat rumah yang dhia akan buka bila cuti. Most of the book adalah ayah dan abang yang punya.
Kalau dulu, lalu je kat depan almari buku tu, tapi sekarang, berhenti depan almari tu. Hahaha.
Mungkin tak banyak yg dhia baca, tapi sekurang kurangnya ada la nilai tambahan yang boleh ditambah dalam diri dhia sendiri jika nak di bandingkan dengan sebelum ni.
Makin banyak dhia tahu, makin banyak pulak sebenarnya yang dhia tak tahu.
Patutlah pepatah mengatakan, menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri China.
Jadi kita perlu lebih rajin membaca. ayuh hijrah!
hihi
Jadi, pada dhia, pengertian hijrah tu adalah sesuatu yang mengubah dari buruk, kepada yang baik, dari baik, kepada yang lebih baek. bagi dhia kalau tidak kearah kebaikan, itu bukan hijrah namanya.

Friday, October 25, 2013

three most important things to me :)

Assalamualaikum and good morning, good afternoon, good evening and goodnight. :)

For this lateast entry blog, i want to story about the three most important things in my life if i'm stuck in any island ALONE! LONELY. Yang ade cuma krikkk krikkk krikkk dan yang sewaktu dengan nya.
Definitely that will be the most scary moment in my life.
Jadi, untuk pastikan dhia boleh survive dalam pulau tu seorang diri, ataupun sebelum dhia dapat lepaskan diri, dhia kena ade tiga yang penting ni.

1. Doa
Sudah pastinya, semestinya perlu ada doa. dhia perlu berdoa supaya Allah memberi pertolongan, keselamatan dan kemudahan ketika seorang diri dalam pulau tu. Siapa siapa pun, mesti ramai yang secara automatik, sekurang kurangnya akan berdoa "Ya Allah, bantulah aku" kalau tiba tiba terdampar kat pulau.

2. Pisau
Okey, pisau ni rasenye semua orang perlu bila terdampar kat pulau. sebagai pertahanan diri dan kegunaan lain contohnya, potong buah, bunuh binatang, potong dahan pokok untuk makan dan membuat tempat perlindungan. dalam keadaan kedaruratan macam tu, macam macam boleh berlaku.

3. Marker pen permanent
Bende ni dhia akan gunakan untuk membuat tanda. Kita mesti nak cuba cari jalan keluar. jadi dengan takde compass, marker pen ni dhia boleh buat tanda kat pokok pokok atau ranting kat kawasan yang dhia dah lalu.

jadi, tu lah yang penting kalau dhia terdampar. moral dari cerita atas ni, doa tu mmg hari hari kita akan buat hari hari sebagai seorang muslim. pisau tu kita boleh ibaratkan sebagai perisai kita. kalau kehidupan seharian, tentunya menunjukkan kekuatan yang kita ada untuk melakukan apa apa kerja. marker pen permanent, penanda aras pula menunjukkan yang kita perlu ade perancangan dan objektif jika melakukan sesuatu untuk mencapai goal utama.

Tu je untuk harini. :)




Friday, October 18, 2013

Salam Aidiladha :)

Assalamualaikum buat semua:)

Selamat hari raya aldiladha buat semua :)
Harap belum terlewat ucap salam aidiladha.
Semoga kita lebih mendalami maksud pengorbanan dan sejarah sejarah berikutan aidiladha.
Sememangnya elok jika kita mengambil kesempatan mendalami sejarah pengobanan dan hari aidiladha itu sendiri.
Pengorbanan Nabi Ibrahim dalam taat menjalani perintah Allah dan anaknya Nabi Ismail.
Pada 10 zulhijjah, hari raya korban ni salah satu tarikh penting bagi umat islam, sebab pada hari tersebut, Nabi Adam dengan isterinya Hawa di keluarkan dari Syurga dan diturunkan kebumi kemudian berjumpa di Arafah.

Alhamdulillah dan tahniah buat sesiapa yang berpuasa sunat Arafah.
Puasa Arafah dan Tarwiyah sangat dianjurkan bagi turut merasai nikmat yang sedang dirasakan oleh para jemaah haji ketika menjalankan ibadah di tanah suci ketika itu.

Berpuasa Sunat Arafah dapat menghasilkan ganjaran pahala yang sangat besar,
 sebagaimana sabda Rasulullah 
“Berpuasa pada Hari Arafah dinilai di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang sebelumnya dan yang selepasnya.” (Hadis riwayat Muslim).

SubhanaAllah. Alhamdulillah.
sedikit perkongsian yang dhia terima dan dhia sampaikan.

Okey, dhia pon nak kongsikan sedikit gambar sekitar waktu penyembelihan korban kat kampung haritu.
Macam biasa, selesai solat sunat aidiladha, beberapa minit kemudian berlangsung pula korban di surau kampung. ade sebahagian mereka buat di rumah saje.

pada sesiapa yg lemah semangat, tak di galakkan tengok.
siapa nak tengok, boleh klik SINIIII !!!!!
Atau terus ke tab page "encik nikon'' kat atas nun.
Sekian :)

kesempatan

assalamualaikum buat kawan kawan blogger dan pembaca pembaca. :)
semoga korang sentiasa sihat.
kat sini dhia nak ambil kesempatan mohon jasa baik kalian
untuk like page business dhia ni
klik SINIIII !!!!
First of all thank you kawan kawan :)


Page ni bukan real.
it just for an assignment
Need your support everyone.

D'Star gift & design (D'S company)
kadang kadang terfikir rasa betul betul nak ade satu business named as D'Star satu hari nanti.
maybe terus buat business gift & design. ataupon photography service. "D'Star Photog". pehhhh. hihihihi
InsyaAllah.
Wish me luck!

Tuesday, October 1, 2013

hari ini hari itu

assalamualaikum. hai blog, blogger, reader, follower. :)

Khamis
Jumaat
Sabtu
Ahad.
Dannn
Alhamdulillah. selesai sudah wedding cousin(perempuan) yang berlangsung semalam. 29 september 2013 bersamaan dengan birthday beliau juga.

Alhamdulillah dhia selamat sampai kat rumah sewa pukul 12 malam tadi.
Semua berjalan seperti yang di rancang.
Nak post gambar cerita nye ni.
Tapi akan dhia update gambar sekitar majlis tu dekat tab page 'Encik Nikon', kat atas blog dhia tu, cuba scroll ke atas, tengok tab page betul betul kat bawah gambar header (kapal tu).
sebelah tab page 'Random' tuuu. haaaa yang tuuu. atau klik je sini haaaa SINI! SINI! klik!
Tapi kalau buka tapi tengok takde lagi gambarnye, maksudnya skrin korang tak rosak, tak perlu betolkan, sebab memang dhia belom masukkan gambar lagi.
dhia nak kena tapis dan pilih dulu dalam memory card tu. hehe.
Tapi bersama entry ni dhia ade selitkan sekali satu gambar dulu. tak boleh lebih nanti tak kejutan!.
okey. itu saje. jumpa next entry yow. caw cincawww.


SELAMAT PENGANTIN BARU DAN HAPPY BIRTHDAY. SEMOGA KEKAL BAHAGIA HINGGA KE AKHIR HAYAT.
#khas dari pengapit. hehe :)